Sorting
Source
Katalog zbiorów
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Status
available
(2)
unavailable
(1)
Branch
Stary Sącz - Wypożyczalnia Dla Dorosłych
(2)
Stary Sącz - Czytelnia
(1)
Author
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Fox Elaine (1963- )
(1)
Grychowski Michał
(1)
Marecki Józef (1957- )
(1)
Mastalerz Julita
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Demographic Group
Literatura amerykańska
(1)
Subject
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Katolicyzm
(1)
Klasztory (budynki)
(1)
Kucharze
(1)
Optymizm
(1)
Pesymizm
(1)
Szczęście
(1)
Sztuka sakralna
(1)
Umysł
(1)
Zakony
(1)
Subject: time
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Genre/Form
Wydawnictwa popularne
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Domain
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
3 results Filter
Book
In basket
(Bieguny)
Anthony Bourdain, szczery do bólu szef kuchni i obdarzony niecodziennym poczuciem humoru podróżnik, rzuca się na ekstremalne potrawy światowej kuchni. Gwarantowany: soczysty język, pikantne portrety i ciekawostki godne outsidera w czapce kucharskiej. Anthony Bourdain to marka sama w sobie. Znany z telewizyjnego cyklu programów kulinarnych, w których w co najmniej bezpośredni sposób przedstawia wszystko, co zjeść należy, i to, czego spożywać absolutnie się nie powinno, napisał pamiętnik ze swoich kulinarnych podróży. Książka szybko pojawiła się na liście bestsellerów "New York Timesa" oraz zdobyła tytuł Food Book of the Year, nadawany przez British Guild of Food Writers, a sam autor ugruntował sławę jednego z najciekawszych szefów kuchni. W "Świecie od kuchni" Tony Bourdain w znamienny dla siebie energetyzujący sposób otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata i opisuje najdziwaczniejsze, często przerażające potrawy. W czasie tej podróży dociera m.in. do Kambodży, Portugalii, Japonii, Wietnamu, Rosji, Francji, Wielkiej Brytanii, Meksyku i wschodniego wybrzeża USA. Czym zaskoczy orientalne menu? M.in. trującą rybą fugu, którą mogą przygotowywać jedynie kucharze ze specjalną licencją, jeszcze bijącym sercem kobry, smażonymi na chrupko baranimi jądrami czy gotowanym embrionem kaczki. A który z nich to, według Tony'ego Bourdaina, posiłek doskonały? Tego Czytelnik dowie się z książki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Stary Sącz - Wypożyczalnia Dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Stary Sącz - Wypożyczalnia Dla Dorosłych
All copies are currently on loan: sygn. 159.9 (1 egz.)
Book
In basket
Zakony w Polsce / Michał Grychowski, Józef Marecki. - Warszawa : Carta Blanca. Grupa Wydawnicza PWN, 2009. - 368 stron : ilustracje kolorowe ; 37 cm.
Skarbnica wiedzy o zakonach w Polsce! Tajemniczy świat mnichów i mniszek, eremów, pustelni, opactw i klasztorów! Album wprowadza w historię i duchowość zakonów, wyjaśnia symbolikę strojów i herbów zakonnych. Dzięki wspaniałym fotografiom można odkryć tajniki klasztornego budownictwa, zobaczyć z bliska relikwiarze, naczynia liturgiczne i zabytkowe polichromie oraz zajrzeć do kaplic, krypt, krużganków i refektarzy. Album przybliża też obchody uroczystości i świąt roku liturgicznego oraz życie codzienne zakonników. Całości dopełniają interesujące teksty, ciekawostki, cytaty i przepisy z klasztornej kuchni oraz rozkładówki tematyczne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Stary Sącz - Czytelnia
There are copies available to loan: sygn. 27/Albumy (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again